lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Siberisse kadunud


Oma emapoolset vanaisa Martin Aalbokit (alates 1936 Mardo Alurand) tean ma ainult piltidelt. Olen kuulnud vanaema jutustusi, näinud mõningaid vanu dokumente. Aga seda on ikkagi liiga vähe.

Tean, et vanaisa oli elupõline politseinik. Tema teenistuskoht asus Tartu maantee ja Liivalaia tänava nurgal, praeguse Stockmanni kaubamaja vastas. Sellele kohale ehitati pärast sõda torniga maja.

Imelikul kombel ei ole ma kunagi näinud ühtegi pilti, millel vanaisa oleks mundris. Kas neid üldse oligi? Või hävitati need pildid keerulistel aegadel lihtsalt ära?

Vanaema rääkis vanaisast ainult head. Üks tore asi on meeles. Ikka ju juhtus, et seltskonnas võeti mõned napsid. Vanaisa oskas piiri pidada. Aga kunagi ei tulnud ta napsuse peaga kohe tuppa, läks ja jalutas metsas ringi, kuni pea selge oli.

Vanaisa saatus on segane. Kindel on see, et ta arreteeriti 8.juulil 1941, edasine on paras mõistatus.

ALURAND, Mardo, Mait s. 1899 Harjumaa Ravila v., arr. 08.07.41 Tallinn-Nõmme, Mustamäe 19-4, trib. 15.04.42 §58-10, 58-13, 10a. [pr 19649]
http://www.okupatsioon.ee/nimekirjad/raamat/koikfreimid.html

Nagu näha, mõisteti talle 10 aastat asumist. Ei ole märgitud, millisesse laagrisse saadeti, ei ühtki teadet asja ümbervaatamise, surma ega vabanemise kohta.

Kui perekond teda pärast sõda otsima hakkas, vastati organitest, et sellenimelist isikut pole Nõukogude Liidus kunagi olnudki. 1946 tunnistati vanaisa teadmata äraolijaks ja 1949 anti välja ka surmatunnistus - ilma surmapõhjuse ja kohata.

1972 suvel aga juhtus kummaline lugu.

Minu isa taheti määrata Tallinna Autoinspektsiooni ülemaks (kaks nädalat jõudis isegi ametis olla). Siis aga kutsuti ta Pagari tänavale ja teatati, et kahjuks pole see võimalik - naise perekond on poliitiliselt ebausaldatav. Ning ühe argumendina toodigi välja see, et vanaisa oli teeninud politseis, arreteeritud ja laagrisse mõistetud, kus ta olevat 1951 surnud. Surnud kaks aastat peale surmatunnistuse väljaandmist! Ühtegi dokumenti ei näidatud ja ega KGB käest tollal seda julgenud küsidagi.

Kui ma teaksin, kust otsida, otsiksin nüüd küll need arhiiviandmed üles. Saaks üks valge laik perekonnaloos täidetud.

2 kommenttia:

helle kirjoitti...

Vaata ka seda linki, mis Epu postituses on. Mine tea, äkki näkkab!
Vt lugu "Arreteeritud!"

kukupai kirjoitti...

Selle pealt ma need andmed saingi.