torstaina, marraskuuta 29, 2007

Pesupesemisest


Oleme nii harjunud sellega, et kui riided mustaks saavad, viskame nad masinasse, lisame pulbrit ja loputusvahendit, vajutame nuppu ja mõne aja pärast võime puhtad riided välja võtta ja kuivama panna. Alati pole see ju nii olnud.

Talvel polnud võimalik suurt voodipesu pesta, seda tehti kevadel, kui ilmad soojaks läksid. Minu ema on jutustanud, kuidas tema vanaema alati ootas, millal tal kevadine koolivaheaeg algab. Siis tehti pesuköögis tuli katla alla, suured palid toodi õue ja läks nühkimiseks. Lapsele anti väiksemad asjad - padjapüürid ja rätikud, ise pesi ta suuremaid asju. Pidi ikka vaeva nägema - käsitsi pesu palis solgutada ja hõõruda, mitu korda loputada ja väänata, enne kui nöörid puhast pesu täis said. Hiljem oli abiks ka pesulaud, minagi mäletan veel, kuidas selle peal linu hõõrutud sai.

Pesupesemine kuulub ka minu sündimise loo juurde - emal jäi ju pesemine pooleli kui minek oli. Ja selle päevani keegi teine seal majas pesu ei pesnudki, vanaema oli juba vanaks jäänud. No ja saadavad ema ja tädi noorele mammale sünnitusmajja kirja, et ole rahulik, küll me selle pesu ka lõpuni peseme! Oli jah värskel titemammal enam aega selle pärast muretseda!

Esimene pesumasin ilmus majja alles siis, kui sündis minu õde. Üks Riga variante see oli. Sellega pesti igal õhtul mu õe mähkmeid. Minul lubati mõnikord isegi seepi lõikuda ja aidata mähkusid läbi rullide vändata.

Riga-tüüpi masinad teenisid meid mitukümmend aastat. Korra kuus tuli nädalavahetus pesupäevaks ohverdada. Vett sai pliidil kuumutatud ja ämbrite kaupa välja tassitud. Kuid peenemaid asju sellele masinale usaldada ei võinud, neid tuli ikka käsitsi pesta. Ja vahepeal, kui üks masin rikki läks ja kohe uut ei saanud osta, tuli ka suur pesu jälle vanal heal viisil palis käte vahel puhtaks nühkida.

Kui minul esimene tütar sündis, sain kingiks laua peale asetatava pesumasina Maljutka. Sellega oli päris mugav mähkusid ja väiksemaid riideid pesta, Riga jäi ainult suurele pesule.

Automaatpesumasin ilmus majja alles kümmekond aastat tagasi. Ja nüüd ei kujuta enam ettegi, et peaks uuesti vanal viisil pesema...

Ei kommentteja: